Tekstilni rečnik
ATLAS
Glatka sjajna tkanina atlasnog veza, a upotrebljava se za svecane tkanine. S lica je sjajna, a s nalicja je bez sjaja. Atlasi od hemijskih vlakana upotrebljavaju se za postave teske konfekcije ili posteljne pokrivace.
ATLAS BARHEND
S istim svojstima kao i barhend, zbog atlasnog veza na licu ima sjajnu povrsinu.
BALONSKA SVILA
Proizvodi se od končane pamučne predje. U doradi se mercerizira i impregnira i kao takva se koristi za lagane ogrtače. Vez je platneni ili keper.
BATIST
Vrlo laka poluprozirna pamučna tkanina, meke apreture. Upotrebljava se za izradu donjeg finoga rublja, zenskih bluza i rupcica.
BATIST-SIFON
Vrlo fino belo platno, gusto i sjajno, mekano na dodir, od kojeg se izradjuje posteljina i zensko rublje.
BERBERI
Pojam za kvalitet vunene tkanine za koju jamci istoimena engleska kompanija. Vrlo je skupa i trajna tkanina s tankim dijagonalnim prugama izradjena od cesljane predje.
BROKAT
Teska i vrlo dekorativna svilena tkanina sa zakard uzorcima, pogotovo kada se izradjuje s protkanim zlatnim i srebrnim nitima. U pojedinim slucajevima koristi se za vecernje zenske sakoe, a vrlo je pogodna za svecanije presvlake i zastore.
BROKAT ZA RUBLJE
Laka svilena tkanina sa zakard-uzorcima. Izradjuje se od rejona pa se rublje lako odrzava.
BUKLE
Tkanina za zenske kapute i kostime. Dok je lice tkanine isprepleteno cvoricima, nalicje je glatko.
CAJG
Pamucna tkanina takodje za radna odela izradjena u keper vezu.
CIBELIN
Vunena tkanina koja ima na povrsini dlakav pokrov. Dlake su duge, jednosmerno procesljane, podjednako sisane s utkanim svetlucavim nitima angora-vune ili vune svetlije boje. Upotrebljava se za zimske kapute.
DELEN
Fina vunena tkanina platnenoga veza za haljine i kostime
DIVTIN
Meka deblja tkanina najcesce od kardiranog pamuka u pletnenom vezu koji je slabo vidljiv zbog finih dlacica po povrsini lica tkanine. Osim za kucne haljine i kapute, koristi se za izradu vetrovki ili sportskih alpinistickih pantalona.
DOMACE PLATNO
Sirova grublja pamucna tkanina, gusto i cvrsto tkana u pletnenom vezu od kardiranog pamucnog prediva. Upotrebljava se za posteljinu, narodne nosnje, peskire i donje rublje.
DUBL
Dvostruka tkanina cije je lice razlicito od nalicja.
DZEPOVINA
Cvrsta tkanina platnenog ili keper veza. Zbog njene namene (dzepovi odela) izradjuje se u bojama koje su manje osetljive.
DZERSEJ
Pleteni materijal od vunene predje ili u mesavini s celuloznim vlaknom vunenog tipa. Teze vrste vunenog dzerseja koriste se za kostime, a lakse za haljine.
EMONA
Tkanina slicna KREP-LAVABL (CREPE LAVABLE), ali se izradjuje od rejona. Svojstven joj je platneni vez, pastelne boje ili stampani uzorci, ali kao sto i samo ime govori – svila za rublje – to je i njena osnovna namena
FLANEL
Meka pamucna tkanina u platnenom vezu od kardiranog pamuka. S obe strane je cupavljena, pa je ugodna i topla za nosenje. Sluzi za zimsko rublje i kucne haljine. Vecinom se boji. S kariranim uzorkom naziva se sport-flanel, sa prugastim tenis-flanel. Dubl-flanel je punija i deblja flanelska tkanina, s lica i nalicja mogu biti razlicite boje ili razlicitih uzoraka. Zbog topline i udobnosti za noSenje upotrebljava se za izradu kucnih haljina, kucnih kaputa i dekica.
FRENC
Pamucna tkanina slicna narodnom platnu, samo je stampana i sluzi za izradu kosulja, a redje i zenskih haljina.